cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Sałatka z brzoskwinią i winogronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatna, orzeźwiająca sałatka z sezonowych owoców.

 Sałatka z brzoskwinią i winogronem

Składniki:

Sałatka z brzoskwinią i winogronem

 

  • /dla 2 osób/
  • dwie dojrzałe , twarde brzoskwinie
  • 100 g czerwonych winogron
  • 2-3 śliwki węgierki
  • garść świeżej roszponki
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • kilka liści świeżej mięty
  • 1 łyżka drobno pokrojonych orzechów

Sposób przygotowania:

Sałatka z brzoskwinią i winogronem
Owoce dokładnie umyć i osuszyć. Oliwę starannie połączyć z 2 łyżkami soku z cytryny, dodać szczyptę soli,cynamon i cukier. Z brzoskwiń i śliwek usunąć pestki, pokroić w cząstki. Winogrona przekroić na połówki. Owoce skropić pozostałym sokiem z cytryny. W głębokiej misce umieścić sałatkę, skropić przygotowaną emulsją z oliwy, dodać owoce, drobno pokrojone liście mięty i delikatnie wymieszać. Sałatkę przełożyć na talerzyki i posypać orzechami. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.