Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Sałatka z cykorią i czerwoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Niecodzienne połączenie czerwonej kapusty i cykorii z musztardową nutką. Aromatyczna i pyszna sałatka.

Sałatka z cykorią i czerwoną kapustą

Składniki:

Sałatka z cykorią i czerwoną kapustą

 

  • SAŁATKA:
  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 2 cykorie
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • por
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • SOS:
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyzeczki musztardy
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z cykorią i czerwoną kapustą
Kapustę pokroić drobno i wrzucić do osolonego wrzątku z dodatkiem soku cytrynowego i cukru, gotować 5 minut, następnie wyjąć, odcedzić, pozostawić do ostygnięcia.
Jabłka, por i cykorię pokroić, wymieszać z rodzynkami, dodać do kapusty, wymieszać.
Musztardę mieszamy z sokiem cytrynowym, oliwą i przyprawiamy solą oraz pieprzem, polewamy sałatkę, odstawiamy do lodówki. Tuż przed podaniem posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.