kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 858]

Sałatka z grillowanym kurczakiem i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Grillowany kurczak, lekko ostra rukola, słodkawa papryka i pikantne pieczarki to świetne zestawienie na lekki obiad czy przystawkę.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

Sałatka z grillowanym kurczakiem i pieczarkami

podstawowe

  • (na 4 porcje)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól, czarny pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
  • opakowanie rukoli
  • ½ czerwonej papryki
  • 200g pieczarek
  • oliwa do smażenia
  • dressing:
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka balsamico (opcjonalnie)
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z grillowanym kurczakiem i pieczarkami
Rozgrzewamy nieco oliwmy na małej patelni. Pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy aż odparują większą cześć wody. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Pozostawiamy do przestudzenia.

Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i każdą pierś rozkrawamy na dwie części. Doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem, ostrą papryka i ziołami prowansalskimi. Patelnie grillową smarujemy olejem i rozgrzewamy. Układamy kawałki kurczaka i grillujemy na złoto z obu stron.

Przestudzamy. Na talerzach układamy garść rukoli i posypujemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką oraz plasterkami podsmażonych pieczarek.

Pierś z kurczaka kroimy w paski. Układamy na sałatce. W kubku mieszamy oliwę z musztardą dijon i opcjonalnie balsamico. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Sałatkę polewamy dressingiem.