Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Salatka z kapusta pekinska, grejfrutem,

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

ananasem, selerem naciowym i papryka. Slodko-kwasna, owocowo-warzywna, jako przystawka lub lekka kolacja - jak w moim przypadku.

Salatka z kapusta pekinska, grejfrutem,

Składniki:

Salatka z kapusta pekinska, grejfrutem,

 

  • mala glówka kapusty pekinskiej,
  • bialy grejfrut,
  • pól puszki ananasa - 170g,
  • swieza zólta papryka,
  • dwie srodkowe, miekkie lodygi selera naciowego (mozna z liscmi),
  • peczek natki pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • cukier,
  • sól i pieprz ziolowy Prymat do smaku,
  • sok z polowy cytryny.

Sposób przygotowania:

Salatka z kapusta pekinska, grejfrutem,
Kapuste pekinska przemyc, osuszyc i w razie potrzeby odrzucic zewnetrzne liscie. Papryke i selera naciowego obrac, umyc i osuszyc. Grejfruta obrac dokladnie z bialych zewnetrzych skórek, nastepnie podzielic na czastki, ktore pokoic wszerz na male kawalki. Papryke pokroic w cienkie slupki, selera drobniutko posiekac, ananasa odsaczyc z zalewy i o ile nie jest w kawalkach, pokroic na czastki. Natke umyc, osuszyc i posiekac. Wymieszac wszystkie skladniki lyzka. Skropic oliwa - ok 3 lyzki, dodac cukier - ok lyzka, sok ze swiezo wycisnietej cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokladnie wymieszac, spróbowac i doprawic do smaku.

Tagi:

kapusta