Sposób przygotowania:
sałatka z kaszą gryczaną 3
Do gotującej i osolonej wody wkładamy torebeczki kaszy gryczanej. Gotujemy aż będzie miękka. Wykładamy do głebokiej miski. Kukurydzę wykładamy na sitko by ściekł sok. Jaja gotujemy na twardo. Dwie papryki kroimy na pół, czyścimy z pestek i kroimy w kostkę. Ogórki również kroimy w kostkę. Wrzucamy odsączoną od soku kukurydzę, pokrojone ogórki i paprykę do kaszy. Szynkę kroimy w grubsze plastry a następnie w grubszą kostkę. To samo robimy z serem. Dodajemy szynkę z serem do reszty składników . Siekamy drobniutko koperek i wrzucamy do miski. Do majonezu dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny. Dokładnie meiszamy. Wykładamy majonez na sałatkę i mieszamy delikatnie ale dokładnie, Wkładamy do lodówki naszą sałatkę na kilka godzin.