Mikrula

Mikrula

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Książka Kucharska: 101 pomysłów na kalarepkę

Salatka z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Salatka dobra do dwoch,a nawet trzech dni.

Salatka z krewetkami

Składniki:

Salatka z krewetkami

 

  • 0,7kg swiezych krewetek(lub duze opak.mrozonych)
  • ok.2 szkl.poszatkowanej bialej kapusty
  • 1 salata lodowa
  • 1 duza marchew
  • 1 kalarepa
  • 1 ogorek
  • 1 pomidor
  • 3 galazki pietruszki
  • 3 lyzki oliwy
  • 2 lyzki octu balsamicznego
  • 1 lyzka majonezu
  • 1 lyzka miodu
  • 0,5 cytryny

Sposób przygotowania:

Salatka z krewetkami
Krewetki gotujemy 2-3 min.w osolonej wodzie,jesli sa swieze to oczyszczamy z pancerzykow.Kapuste szatkujemy,salate rwiemy na srednie kawalki,marchew i kalarepe trzemy na grubych oczkach,ogorek i pomidor kroimy w kostkepietruszke drobno siekamy.Oliwe,ocet,majonez,miod i sok z cytryny mieszamy w blenderze lub sloiczku i dodajemy sos do skladnikow z poprzedniego etapu.Wszystko razem przemieszac przerzucajac,zeby skladniki nie zmiekly za bardzo.