Książka kucharska 101 pomysłów na kalarepkę

Kalarepka jest zdrowa, smaczna i tania. Najlepiej smakuje wiosną i wczesnym latem.

101 pomysłów na kalarepkę
Kiedy ma pokaźne rozmiary, można ją nadziewać - jest to bardzo zapomniane i niedocenione warzywo. A szkoda... Mam nadzieję,że przepisy zawarte w Książce Kucharskiej skuszą Was do przywrócenia jej świetności. Zapraszam!

Krzepka kalarepka

Kalarepka  to smaczne i wartościowe warzywo, które niegdyś stanowiło podstawę kuchni polskiej! Była ceniona na swe walory zdrowotne. Jej cennym skokiem leczono astmę oraz kaszel, a nawet choroby wątroby.

 Smaczna kalarepka to bogate źródło witaminy C, B1,B2,B6. W jej skaldzie znajdziemy także cenny potas, magnez, żelazo, wapń, sód i miedź. Warzywo to zalecane jest również wszystkim dbającym figurę! Dzięki sporej zawartości błonnika, pozawala na pozbycia się zbędnych kilogramów. Cieszę się, że to znane wszystkim warzywo, znów wraca na nasze stoły!

Do czego się przyda?

Pierwszym i najprostszym wykorzystaniem rzepki może być smaczna surówka, którą przygotujemy w mig! Wystarczy zetrzeć na tarce kalarepkę i ulubione warzywa, posiekać pęczek kopru lub natki pietruszki. Smakowitego dzieła dokończy śmietana, lub jogurt naturalny, którym polejemy przygotowane warzywa.

Warto spróbować smakowitej faszerowanej kalarepki! Nadzienie z warzyw, kaszy, ryży, grzybów czy mięsa zasmakuję każdemu! Sycącym i smacznym posiłkiem z kalarepką w roli głównej będzie także zupa. Wzbogacona różnorodnymi produktami, stanie się Waszym ulubionym daniem!

W tej książce zebraliśmy dla Was przepisy na kalarepkę - smażoną, duszoną, gotowaną  i nie tylko. Ruszajcie więc na zakupy po jędrną i krzepką kalarepkę, życzymy smacznego!