Sałatka z krewetkami i sosem Dark Tahini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka jest efektem eksperymentu. Pikantny sos powstał na bazie organicznej pasty sezamowej Dark Tahini Meridian

Sałatka z krewetkami i sosem Dark Tahini

Składniki:

Sałatka z krewetkami i sosem Dark Tahini

 

  • Na 2 porcje:
  • 1/2 brokuła
  • 1 cebula cukrowa
  • 1,5 cm korzenia imbiru
  • 2 suszone papryczki chili
  • 2 łyżki pasty sezamowej Dark Tahini
  • 120 g krewetek koktailowych (mrożonych)
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 żółtego melona
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 suszony listek kafiru
  • sól
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Sałatka z krewetkami i sosem Dark Tahini
Krewetki rozmroź i odcedź. Brokuła podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Pokrój żółtą paprykę, i melona, wrzuć do salaterki razem z brokułem. Drobno pokrój cebulę. Na rozgrzaną patelnię wlej 1/2 łyżki oliwy, wrzuć połowę pokrojonej cebuli, (resztę dodaj na surowo do sałatki), dodaj starty czosnek, pokrojone papryczki chili (bez pestek), listek kafiru - podduś, dorzuć krewetki, wymieszaj, przesmaż 2 minuty, wrzuć do sałatki. Przygotuj sos: do 2 łyżek pasty sezamowej dodaj sok z połowy cytryny, sól, starty na tarce imbir i ząbek czosnku. Dodaj do sałatki i całość wymieszaj. Posyp czarnym sezamem i listkami roszponki.

Tagi:

krewetki