Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sałatka z rukolą i krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna sałatka z rukolą, krewetkami, papryką, pomidorkami i mango, polana dressingiem na bazie oliwy, musztardy i soku z pomarańczy.

Sałatka z rukolą i krewetkami

Składniki:

Sałatka z rukolą i krewetkami

 

  • 200 g krewetek black tiger
  • 50 g rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kawałek papryki czerwonej
  • kawałek mango
  • kawałek parmezanu
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1/5 szklanki świeżo wyciskanego soku pomarańczy
  • 1 większy ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Sałatka z rukolą i krewetkami

ETAP 1:

Sałatka z rukolą i krewetkami
Rukolę myjemy, osuszamy, układamy na talerzach

Rukolę myjemy, osuszamy, układamy na talerzach.

ETAP 2:

Sałatka z rukolą i krewetkami
Przygotowujemy dodatki do sałatki: paprykę, pomidorki i mango

Mango obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Umyte pomidorki kroimy na połówki, a paprykę w paseczki.

ETAP 3:

Sałatka z rukolą i krewetkami
Pomidorki, paprykę i mango układamy na rukoli

Pomidorki, paprykę i mango układamy na rukoli.

Przygotowujemy dressing: łączymy oliwę, musztardę, sok z pomarańczy, sól i pieprz.

ETAP 4:

Sałatka z rukolą i krewetkami
Krewetki smażymy na maśle, doprawiamy do smaku

Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Krewetki pozbawiamy skorupek i jelitek.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy krewetki i czosnek. Krewetki posypujemy solą i odrobiną chili. Smażymy krótko, aż krewetki z obu stron będą różowe.
Gorące krewetki wykładamy na sałatkę.
Każdą porcję sałatki polewamy dressingiem, posypujemy startym parmezanem i natką pietruszki.