fabkajafab

fabkajafab

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Salatka z kurczaka i kaszy couscous

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moze byc serwowana jako dodatek lub jako caly posilek.

Salatka z kurczaka i kaszy couscous

Składniki:

Salatka z kurczaka i kaszy couscous

 

  • 1/2 szklanki kaszy couscous
  • 500 ml rosolu (moze byc wywar)
  • 120 ml wytrawnego wina
  • 1 lyzeczka oliwy z oliwek (jak ktos woli olej)
  • 1 limetka (a wlasciwie to tylko sok z niej)
  • 1 1/2 lyzeczki mielonego kuminu
  • 1 zabek czosnku (zmiazdzony)
  • 450 gram piersi z kurczaka (bez kosci i skory - pokrojone w malutkie kawalki)
  • 1 zielona papryka (w duze kawalki)
  • 1 zolta papryka (w duze kawalki)
  • 1 czerwona papryka (w duze kawalki)
  • 4 szalotki
  • 30 gram marynowanych czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

Salatka z kurczaka i kaszy couscous
Kasze couscous polaczyc z rosolem (proporcje 1 szklanka kaszy = 2 szklanki rosolu) przykryc szczelnie i odstawic do momentu wchloniecia calej cieczy. Na duzej patelni umieszczamy: wino, olej, 1/2 soku z limetki, 1 lyzeczke kuminu i czosnek mieszamy wszystko i dodajemy piersi z kurczaka. Podgrzewaj na malym ogniu do momentu az plyn zredukuje sie a kurczak nie jest juz dluzej rozowy tylko bialy, ok 5-7 min). Wyjmij kurczaka z patelni i wymieszaj w osobnej misce z pozostalym sokiem z limetki, dodaj pozostaly kumin na koniec polacz z reszta z patelni, dodaj kilka czarnych oliwek i smacznego.