Sposób przygotowania:
Sałatka z makaronem i krewetkami
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, odsączamy ale nie przelewamy zimną wodą. Krewetki rozmrozić, przepłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić krewetki, chwile smażyć często mieszając, po czym dodać czosnek i sól. Smażyć przez kilka minut do miękkości, często mieszając (krewetki szybko się smażą). Odsączyć i przełożyć do miseczki. Wszystkie warzywa myjemy, seler naciowy, ogórek i paprykę obieramy. Pomidorki kroimy na 4 części, łodygi selera i paprykę kroimy drobniutko, ogórek dość cienko na niewielkie cząstki. Natkę pietruszki rwiemy drobno. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy pieprz i odrobinę soli, łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby smaki się ''przegryzły''.
dusia30
bernika