Sposób przygotowania:
Sałatka z małży w sosie Pistou,na ciepło
Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedź i nie pozwól aby wystygły. Aby zrobić sos zmiksuj w blenderze bazylię, czosnek, obrany ze skórki i bez nasion pomidor i Parmezan. Powoli dodawaj oliwę tak jakbyś robiła majonez. Dopraw sola i pieprzem.
Małże umyj w wodzie i przy pomocy noża usuń nitki wodorostów ze skorupek. Każdego małża sprawdź i weź tylko te, które są zamknięte. Te otwarte popukaj nożem bo może one tylko śpią z otwartą paszczą. Jeśli po takim potraktowaniu się zamkną, to też je weź. Jeśli nie, oznacza to że umarły i zatrułabyś się jedząc je. Wyrzuć je a także te z połamanymi muszelkami. Do dużego garnka wlej 2 łyżki wody i wsyp małże. Gotuj na dużym ogniu ale tylko przez 3 minuty. Małże powinny się po tym czasie otworzyć. Odcedź je zachowując powstały w czasie gotowania płyn. Wyrzuć wszystkie małże, które się nie otworzyły.Wyjmij małże ze skorupek ale zostaw kilka w muszelkach do dekoracji sałatki.
Płyn z gotowania małży zredukuj na dużym ogniu aby był gęściejszy i bardziej aromatyczny. Dodaj kilka łyżek zredukowanego płynu do zielonego sosu. Pokroj ugotowane ziemniaki. Na talerz wyłóż sałatę, następnie ziemniaki i małże, polej sosem Pistou i skrop sokiem z cytryny. Małże w muszelkach ułóż w dekoracyjny sposób. Podawaj sałatkę gdy jest ciepła, gdy wystygnie nie jest smaczna.
Małże umyj w wodzie i przy pomocy noża usuń nitki wodorostów ze skorupek. Każdego małża sprawdź i weź tylko te, które są zamknięte. Te otwarte popukaj nożem bo może one tylko śpią z otwartą paszczą. Jeśli po takim potraktowaniu się zamkną, to też je weź. Jeśli nie, oznacza to że umarły i zatrułabyś się jedząc je. Wyrzuć je a także te z połamanymi muszelkami. Do dużego garnka wlej 2 łyżki wody i wsyp małże. Gotuj na dużym ogniu ale tylko przez 3 minuty. Małże powinny się po tym czasie otworzyć. Odcedź je zachowując powstały w czasie gotowania płyn. Wyrzuć wszystkie małże, które się nie otworzyły.Wyjmij małże ze skorupek ale zostaw kilka w muszelkach do dekoracji sałatki.
Płyn z gotowania małży zredukuj na dużym ogniu aby był gęściejszy i bardziej aromatyczny. Dodaj kilka łyżek zredukowanego płynu do zielonego sosu. Pokroj ugotowane ziemniaki. Na talerz wyłóż sałatę, następnie ziemniaki i małże, polej sosem Pistou i skrop sokiem z cytryny. Małże w muszelkach ułóż w dekoracyjny sposób. Podawaj sałatkę gdy jest ciepła, gdy wystygnie nie jest smaczna.
Tit
Z_kuchni_i_ogrodu
Może spróbuj w Nowy Rok, albo bez okazji :)
jaNina
Z_kuchni_i_ogrodu
Myślę że ktoś kto upiera się, że nigdy ich do ust nie weźmie, zamknie oczy i nie wie co je, także powie że smaczne:)
jaNina
Na pewno smaczne! No i zdrowe, ale nie mam dostępu do świeżych tych specjałów więc nie jem :)))