kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka z młodymi ziemniaczkami i pstrągiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Wiosenne młode warzywa w połączeniu z wędzoną rybą to smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad czy kolację.

Sałatka z młodymi ziemniaczkami i pstrągiem

Składniki:

Sałatka z młodymi ziemniaczkami i pstrągiem

podstawowe

  • (na 2 porcje)
  • 6-8 małych młodych ziemniaczków
  • 1 młoda cukinia
  • 1 rzodkiew
  • 300g płata wędzonego pstrąga łososiowego
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, czarny pieprz
  • siemię lniane

Sposób przygotowania:

Sałatka z młodymi ziemniaczkami i pstrągiem
Ziemniaczki szorujemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Kroimy w plastry. Rzodkiew i cukinię myjemy i kroimy w plastry takiej samej grubości jak ziemniaki. 

Warzywa układamy na przemian tworząc wianek wokół talerza. Wadzoną rybę pozbawiamy skóry i ewentualnie widocznych ości. Kroimy w kostkę o wymiarach 1cm x 1cm. Rybę układamy wewnątrz warzywnego okręgu. 

Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dekorujemy plasterkiem cytryny i kiełkami.