kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka z pstrągiem i orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ta sałatka pełna jest dobroczynnych kwasów omega-3 i 6, które spowalniają starzenie się komórek i obniżają poziom trójglicerydów we krwi, a tym samym zmniejszając ryzyko zawału serca. Do tego jest bardzo smaczna.

Sałatka z pstrągiem i orzechami

Składniki:

Sałatka z pstrągiem i orzechami

podstawowe

  • (na 4 porcje)
  • opakowanie rukoli
  • 50g dowolnych kiełków (u mnie brokułów)
  • wędzony filet z pstrąga łososiowego
  • szklanka pomidorków cherry
  • 10-15 kawałków suszonych pomidorów + olej
  • sok z ½ cytryny
  • garść orzechów nerkowców lub włoskich
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z pstrągiem i orzechami
Na czterech talerzach rozkładamy rukolę i kiełki brokuła (zostawiamy nieco do dekoracji). Pomidorki cherry myjemy i kroimy na pół.

Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy na rukoli. Filet z pstrąga łososiowego kroimy na około 1 cm grubości kawałki. Układamy po dwa na każdym talerzu.

Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwa z suszonych pomidorów. Orzechy prażymy na suchej patelni.

Sałatkę posypujemy orzechami i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.