Sposób przygotowania:
Sałatka z moreli kalafiora i czosnku
Dokładnie myjemy kalafior. Kalafior dzielimy na małe różyczki wkładamy do sitka i polewamy gorącym wrzątkiem.(można również różyczki z blanszować ) Gdy kalafior ocieknie i lekko go osuszmy układamy kalafior w salaterce i odstawiamy do lodówki na około 15 minut. W między czasie suszone morele kroimy w średniej grubości paseczki. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Czosnek dodajemy do schłodzonych kalafiorowych różyczek i dokładnie mieszamy. Pokrojone wcześniej morele dodajemy do sałatki i ponownie
mieszamy. Doprawiamy sałatkę majonezem (lub jak kto woli majonez możemy zastąpić 4 łyżkami oliwy z oliwek) sola ziołową oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem możemy sałatkę udekorować posiekanym i posypanym świeżym koperkiem.
mieszamy. Doprawiamy sałatkę majonezem (lub jak kto woli majonez możemy zastąpić 4 łyżkami oliwy z oliwek) sola ziołową oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem możemy sałatkę udekorować posiekanym i posypanym świeżym koperkiem.