Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1014]

Sałatka z ogórków (z curry i musztardą)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna sałatka przygotowywana n zimę a nadająca się o każdej porze roku. Smakuje zawsze i do wszystkiego.

Sałatka z ogórków (z curry i musztardą)

Składniki:

Sałatka z ogórków (z curry i musztardą)

 

  • 1,2 kg ogórków gruntowych (po obraniu)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka gorczycy

Zalewa:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki curry

Sposób przygotowania:

Sałatka z ogórków (z curry i musztardą)

Zalewa:

Sałatka z ogórków (z curry i musztardą)
Nie trzeba podwajać proporcji zalewy. Ogórki puszczą sok.

Składniki zalewy umieścić w garnuszku i zagotować.

Sałatka:

Sałatka z ogórków (z curry i musztardą)
Dzięki odstawieniu sałatki otrzymamy dodatkowy sok.

Obrane, umyte i pokrojone w plasterki ogórki wymieszać z cebulą uprzednio pokrojoną w piórka.
Całość zalać gorącą zalewą, połączyć z musztardą oraz łyżeczką gorczycy i odstawić na około 4-5 godzin.
Po upływie tego czasu sałatkę z zalewą umieścić w słoikach i szczelnie zamknąć.

Pasterzacja:

Sałatka z ogórków (z curry i musztardą)
Sałatka bez pasteryzacji w lodówce może przestać kilka tygodni.

Sałatkę pasteryzować przez 7-10 minut od chwili zagotowania się wody.
Słoiki poustawiać do góry dnem i po wystygnięciu poobracać.

Tagi:

ogórki