Sposób przygotowania:
Sałatka z pieczoną polędwiczką
Polędwiczkę przygotowujemy poprzedniego dnia według tego przepisu: https://gotujmy.pl/poledwiczka-musztardowa-do-bagietki,przepisy,185099.html Możemy również użyć ekologicznej pieczonej polędwiczki ze sklepu, chociaż domowa będzie lepsza. Polędwiczkę wykładamy na deskę i kroimy w niezbyt cienki i niezbyt grube plastry. Sałatę lodową płuczemy, osączamy i wykładamy na półmisek. Dodajemy osączoną słodką kukurydzę z puszki. Pieprzymy delikatnie i dosalamy do smaku. Polewamy octem winnym z białego wina oraz oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Na wierzchu układamy równomiernie kawałki pieczonej polędwiczki. Pomidorki koktajlowe płuczemy, osączamy i kroimy na ćwiartki. Posypujemy nimi sałatkę, żeby ożywić trochę jej delikatną barwę. Sałatka smakuje wyśmienicie z kawałkiem świeżej i chrupiącej bagietki prowansalskiej i kieliszkiem białego wytrawnego wina.