Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatka z płatkami migdałowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sałatka z prażonymi płatkami migdałowymi, cebulką perłową i kiełkami rzodkiewki.

Sałatka z płatkami migdałowymi

Składniki:

Sałatka z płatkami migdałowymi

 

  • 3 łyżki kiełków rzodkiewki
  • 1 pomidor
  • 1/4 puszki kukurydzy
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki cebulki perłowej marynowanej
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 4 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

Sałatka z płatkami migdałowymi
Na suchą rozgrzaną patelnię wysypać płatki migdałowe. Podgrzewać je krótko do zrumienienia. Uprażone płatki migdałowe ostudzić. Kukurydzę odsączyć, cebulkę perłową wyjąć z zalewy, czerwoną cebulę pokroić w cienkie piórka, a pomidora pokroić w półplasterki. Kiełki rzodkiewki przełożyć do miski. Dodać do nich kukurydzę, cebulę, cebulkę perłową i pomidora, wymieszać. Wszystko lekko oprószyć solą i pieprzem. Sałatkę wyłożyć na półmisek. Do oleju dodać ocet, cukier i musztardę, wymieszać na gładki sos. Sałatkę polać przygotowanym sosem i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.