Sposób przygotowania:
Sałatka z pomidorków koktajlowychPrzygotowanie rukoli
Rukolę myjemy i liście osuszamy z wody. Jeśli mamy duże liście rukoli możemy je porozrywać na mniejsze kawałki. Rozkładamy rukolę na płaskim, dużym talerzu.
Rozłożenie tuńczyka
Kawałki tuńczyka wyjmujemy z puszki i zlewamy z niego sos. Mięso odrobinę rozdrabniamy i rozkładamy na rukoli.
Dodanie nasion
W następnym etapie rozkładamy nasiona. Ja użyłam gotowej mieszanki nasion składającej się z łuskanego słonecznika, białego sezamu i orzeszków piniowych. Możemy dodać inną kompozycję nasion w zależności od naszych upodobań.
Rozłożenie pomidorków
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i przekrawamy każdy na pół. Rozkładamy je równomiernie na talerzu z pozostałymi składnikami.
Doprawianie sałatki
Sałatkę doprawiamy posypując ją odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu. Całość polewamy cienkim strumieniem oliwy. Wierzch sałatki posypujemy pokrojoną cebulką siedmiolatką.
lavvenda