jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Sałatka z pieczoną rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pieczona rzodkiewka, chrupiące migdały, miękki filet i dużo zdrowej zieleniny, to moja propozycja na pyszny, lekki posiłek!

Sałatka z pieczoną rzodkiewką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka z pieczoną rzodkiewką

SKŁADNIKI;

  • ok15 rzodkiewek,
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka,
  • ok 50 gram migdałów,
  • garść liści zielonej sałaty,
  • garść rukoli,
  • oliwa do pieczenia rzodkiewki i smażenia filetu,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • przyprawa do kurczaka.
  • bratki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczoną rzodkiewką

ETAP 1

Sałatka z pieczoną rzodkiewką
Rozdrabniamy migdały i rzodkiewki

Rzodkiewki myjemy, osuszamy i przekrawamy na połowy. Migdały grubo siekamy.

ETAP 2

Sałatka z pieczoną rzodkiewką
Wymieszane składniki pieczemy

Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą, dodajemy 2-3 łyżki oliwy, świeżo mielony czarny pieprz oraz sól. Połączone składniki przekładamy na naczynie żaroodporne i pieczemy około 15-20 minut w 180°C.

ETAP 3

Sałatka z pieczoną rzodkiewką
Po upieczeniu rzodkiewkę studzimy

Upieczone lekko studzimy.

ETAP 4

Sałatka z pieczoną rzodkiewką
Przyprawione i pokrojone mięso smażymy

Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy do smaku przyprawą do kurczaka i pieprzem. Gotowego smażymy do miękkości, zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.

ETAP 5

Sałatka z pieczoną rzodkiewką
Zieleninę przepłukujemy i osuszamy

Miedzy czasie sałatę oraz rukolę myjemy i osuszamy. Na spodzie przygotowanych talerzy układamy warstwę sałaty. Na sałatę wykładamy rukolę.
Na wierzch wykładamy porcje mięsa oraz rzodkiewkę z migdałami. Całość dekorujemy kwiatami.
Dodatkowo można jeszcze sałatkę skropić octem balsamicznym, lecz nie jest to konieczne.
Smacznego:)