Sposób przygotowania:
Sałatka z roszponką i pieczoną papryką
Do przygotowania tej sałatki użyłam czerwoną i żółtą pieczoną paprykę . Użyłam ich tylko po połówce .Oczywiście taką ilość nie opłaca się piec w piekarniku. Pieczemy kilka papryk i możemy wykorzystać je do innych dań/ np. do zupy, czy jako przystawkę do dania mięsnego,do kanapek.../. Paprykę pieczemy w gorącym piekarniku ok.30-40 min, następnie umieszczamy ją w woreczku foliowym, a po przestudzeniu zdejmujemy skórkę. Dokładnie umytą i osuszoną sałatkę roszponkę ułożyć na półmisku. Paprykę pokroić w paseczki, a oliwki w krążki. Wyłożyć na sałatę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Oliwę połączyć z octem balsamicznym i skropić sałatkę. Wierzch posypać świeżymi kiełkami i wiórkami startego sera.