cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Sałatka z roszponką i pieczoną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zielona roszponka,kolorowa papryka,czarne oliwki. Sałatka przyjemna dla oka i dla podniebienia.

Sałatka z roszponką i pieczoną papryką

Składniki:

Sałatka z roszponką i pieczoną papryką

 

  • /porcja dla 2 osób/
  • garść sałatki roszponki
  • 1/2 czerwonej pieczonej papryki
  • 1/2 żółtej pieczonej papryki
  • kilka czarnych oliwek bez pestek
  • łyżka świeżych kiełków /np. rzodkiewki/
  • 50 g sera pecorino/lub innego owczego do starcia/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka gęstego octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z roszponką i pieczoną papryką
Do przygotowania tej sałatki użyłam czerwoną i żółtą pieczoną paprykę . Użyłam ich tylko po połówce .Oczywiście taką ilość nie opłaca się piec w piekarniku. Pieczemy kilka papryk i możemy wykorzystać je do innych dań/ np. do zupy, czy jako przystawkę do dania mięsnego,do kanapek.../. Paprykę pieczemy w gorącym piekarniku ok.30-40 min, następnie umieszczamy ją w woreczku foliowym, a po przestudzeniu zdejmujemy skórkę. Dokładnie umytą i osuszoną sałatkę roszponkę ułożyć na półmisku. Paprykę pokroić w paseczki, a oliwki w krążki. Wyłożyć na sałatę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Oliwę połączyć z octem balsamicznym i skropić sałatkę. Wierzch posypać świeżymi kiełkami i wiórkami startego sera.