Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Sałatka z roszponki z granatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne połączenie roszponki, granatu i malinowego winegretu...

Sałatka z roszponki z granatem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka z roszponki z granatem

 

  • 7 dag roszponki
  • 10 pomidorków truskawkowych
  • 10 czarnych oliwek
  • 5 dag mozzarelli
  • 1/2 dużego granatu
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki syropu malinowego
  • 3 łyżki octu z białego winna
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z roszponki z granatem
Płuczemy dokładnie roszponkę i pomidorki i osączamy je z nadmiaru wody. Z granatu wyciągamy ziarenka. Oliwki i pomidorki kroimy w talarki, a mozzarellę w drobną kostkę. Olej mieszamy z octem winnym i syropem malinowym, doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. W razie potrzeby możemy dodać nieco octu lub syropu. Roszponkę rozkładamy równomiernie na dwóch talerzach, posypujemy plasterkami pomidorów i polewamy malinowym winegretem. Przybieramy oliwkami, ziarenkami granatu i mozzarellą.
Sałatka z roszponki z granatem
Roszponkę rozkładamy równomiernie na dwóch talerzach, posypujemy plasterkami pomidorów i polewamy malinowym winegretem.