BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1404]

Sałatka z selerem konserwowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczną, prostą a za razem szybką w przygotowaniu sałatkę, która na pewno zasmakuje gościom i szybko zniknie z talerza.

Sałatka z selerem konserwowym

Składniki:

Sałatka z selerem konserwowym

 

  • ryż 2 woreczki,
  • por kawałek ( tylko biała część),
  • jajka ugotowane na twardo 5 szt,
  • ser żółty około 250 g,
  • seler konserwowy 1,5 słoika,
  • szynka konserwowa 300 g,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majonez według uznania,
  • dodatkowo;
  • natka pietruszki,

Sposób przygotowania:

Sałatka z selerem konserwowym
Ryż ugotować na sypko.  Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą, a następnie odsączyć na sicie.

Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu przepłukać w zimnej wodzie (wtedy łatwiej sie obiera), obrać a następnie pokroić w kostkę.

Seler konserwowy odsączyć z zalewy, jeżeli jest długi to pokroić w mniejsze kawałki. Ser żółty potrzeć na tarce (grube oczka). Szynkę pokroić w małe drobne paseczki.

Por obrać pokroić w prążki, a następnie sparzyć gorąca wodą i odsączyć.

Wszystkie składniki wymieszać do połączenia, dodać sól i pieprz do smaku oraz majonez.

Udekorować rulonikami z szynki oraz pietruszką zieloną.