szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Sałatka z selerem, serem i jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jedna z wielu sałatek warstwowych. Jeśli ktoś ma ochotę może do majonezu wymieszanego z jogurtem dodać świeży lub granulowany czosnek.

Sałatka z selerem, serem i jajkiem

Składniki:

Sałatka z selerem, serem i jajkiem

 

  • 3 marchewki
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 3 ogórki kiszone
  • 20 dag. szynki
  • 1 czerwona cebula
  • 20 dag. sera
  • 4 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z selerem, serem i jajkiem
Marchew obrać, ugotować w osolonej wodzie. Pokroić w kostkę. Seler odcedzić i drobniej pokroić. Szynkę, ogórki, cebulę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

Jajka ugotować, obrać i pokroić w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Układać warstwami: marchew, szynkę, cebulę. Następnie przesmarować majonezem wymieszanym z jogurtem. Oprószyć solą i pieprzem.

Na to nałożyć seler, ogórek i znowu przesmarować cienką warstwą majonezową. Następnie posypać startym serem, a na to szczypiorkiem.

Na górę wyłożyć jajka w plasterkach. Przed podaniem schłodzić w lodówce.