BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Kapusta czerwona zasmażana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam kapustę czerwoną zasmażaną w mojej wersji. Kapusta ma słodki lekko kwaśny smak. Jest bardzo smaczna.

Kapusta czerwona zasmażana

Składniki:

Kapusta czerwona zasmażana

 

  • Kapusta czerwona 1 szt,
  • woda około 1,5 litra,
  • masło 2 łyżki,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie 2 -3 ziarenka,
  • cebula 1 większa
  • sól ,pieprz do smaku,
  • przypawa w płynie do smaku,
  • cukier do smaku,
  • ocet do smaku,
  • Smalec 2 -3 łyżki,

Sposób przygotowania:

Kapusta czerwona zasmażana
Kapustę czerwoną przekrój na ćwiartki poszatkuj. Zalej wodą ponad połowę dodaj 2 łyżki masła, listek laurowy i kilka szt ziela angielskiego. Gotuj około 20 min to znaczy do odpowiadającej Ci miękkości.

Odcedź dodaj pieprzu i soli do smaku, część obranej i pokrojonej drobno surowej cebuli. Dodaj cukier i ocet według uznania.

Smalec rozpuść w rondelku, dodaj drugą część pokrojonej bardzo drobno i zeszklonej cebuli, wlej do kapusty dodaj jeszcze odrobinę przyprawy w płynie dopraw jeszcze do smaku przyprawami. Dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu.

Podawaj z kluskami i różnego gatunku mięsami. Zamiast smalcu można roztopi boczku wadzonego wtedy kapusta jest jeszcze lepsza i ma skwarki.