Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatka z szynką i winogronami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sałatka układana warstwowo z kapustą pekińską, pieczoną szynką i sosem z majonezu, ketchupu i sosu tzatziki.

Sałatka z szynką i winogronami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z szynką i winogronami

 

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 3 łyżeczki ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki sosu tzatziki
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • 1/2 dużej czerwonej cebuli
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 15 dkg pieczonej szynki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasolki
  • 30 winogron bezpestkowych
  • przyprawa do sałatek z młynka

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z szynką i winogronami
Majonez dokładnie wymieszać z ketchupem i sosem tzatziki. Kapustę poszatkować. Połowę kapusty rozłożyć na dnie przezroczystej miski. Cebulę pokroić w kostkę, połowę rozsypać na kapuście, oprószyć solą i pieprzem. Na tym rozsmarować połowę sosu. Szynkę pokroić w kostkę. Mięso rozłożyć na sosie, posypać odsączoną kukurydzą. Na kukurydzy rozsypać resztę cebuli. Posmarować resztą sosu. Fasolkę odsączyć, opłukać wodą, rozsypać na drugiej warstwie sosu. Winogrona przekroić na pół, rozsypać na fasolce. Na wierzchu rozłożyć resztę kapusty. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do sałatek z młynka.
Sałatka z szynką i winogronami
Majonez wymieszany z ketchupem i sosem tzatziki.
Sałatka z szynką i winogronami
Połowa kapusty ułożona w misce i posypana pokrojoną cebulą.
Sałatka z szynką i winogronami
Połowa sosu rozsmarowana na kapuście z cebulą.
Sałatka z szynką i winogronami
Kawałek pieczonej szynki pokrojony w kostkę.