anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sałatka z tortellini i marynowaną dynią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zwyczajne składniki makaronowej sałatki połączone z kosteczkami marynowanej dyni nabierają niecodziennego smaku. Taką sałatkę z powodzeniem można podać na rodzinną kolację jak i na przyjęciu dla gości.

Sałatka z tortellini i marynowaną dynią

Składniki:

Sałatka z tortellini i marynowaną dynią

 

  • tortellini z parmezanem - 1 op.
  • dynia marynowana - 1 słoik
  • seler konserwowy – 1/2 słoika
  • szynka - 200 g
  • jajka ugotowane na twardo – 5 szt.
  • natka pietruszki posiekana – 3 łyżki
  • majonez - 2 łyżki
  • pieprz kolorowy świeżo mielony – do smaku
  • sól morska – do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z tortellini i marynowaną dynią
Tortellini ugotować w dużej ilości osolonej wody zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowane przelać zimną wodą i zostawić na sitku do odsączenia.Seler konserwowy i marynowaną dynię wyłożyć na sitko do odsączenia z zalewy. Do miski włożyć tortellini, odsączony seler i dynię marynowaną. Kilka kawałków dyni odłożyć do dekoracji. Dodać pokrojone w kostkę jajka ugotowane na twardo, szynkę i posiekaną natkę pietruszki. Dwie łyżki majonezu wymieszać z kolorowym pieprzem i solą morską, przełożyć do miski i delikatnie wymieszać ze składnikami sałatki. Odstawić do lodówki, aby smaki się przemieszały. Sałatkę podawać schłodzoną, udekorowaną odłożonymi kawałkami marynowanej dyni.