Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Wilgotne, mięciutkie ciasto z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z dyni jest naprawdę bardzo pyszne, super wilgotne, długo zachowuje świeżość i świetnie się mrozi.

Wilgotne, mięciutkie ciasto z dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wilgotne, mięciutkie ciasto z dyni

 

  • prostokątna keksówka (26 cm.)
  • papier do pieczenia (do wyłożenia formy)

 

 

  • Ciasto:
  • dynia hokkaido (ze skórką / około 350 g)
  • 3 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki erytrytolu (słodzik)
  • 125 ml oleju z orzechów włoskich
  • 200 g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta gałki muszkatołowej (starta)
  • 3 łyżeczki cynamonu (mielony)
  • szczypta przyprawy do piernika (opcja)

Sposób przygotowania:

Wilgotne, mięciutkie ciasto z dyni
🔘 Dynię hokkaido umyć i upiec ze skórką w piekarniku przez około 30 minut w 200°C / Górne - Dolne źródło ciepła /. Upieczoną dynię lekko schłodzić i zmiksować na purre.

🔘 Polewa: w małej misce wymieszać jogurt naturalny z erytrytolem pudrem.

🔘 Ciasto: do odpowiednio dużej miski wbić jajka i mieszając wsypać erytrytol, wlać olej z orzechów włoskich i roztrzepać trzepaczką, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Następnie w osobnym naczyniu połączyć i wymieszać ze sobą, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową, cynamon i przyprawę do piernika (opcja). Mieszankę suchych składników i puree z dyni dodać do mieszanki z jajkami i całość ponownie dobrze razem wymieszać ze szpatułką.

🔘 Teraz przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, do suchego patyczka w zależności od mocy piekarnika. Upieczone ciasto polać polewą i udekorować grubo pokrojonymi orzechami włoskimi.
Wilgotne, mięciutkie ciasto z Dyni
Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawić do schłodzenia na kratce.
Wilgotne, mięciutkie ciasto z Dyni
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do suchego patyczka.
Wilgotne, mięciutkie ciasto z Dyni
Składniki dobrze razem wymieszać ze szpatułką i ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wilgotne, mięciutkie ciasto z Dyni
Dynię hokkaido umyć i upiec ze skórką w piekarniku, upieczoną lekko schłodzić i zmiksować na purre.