Sposób przygotowania:
Wilgotne, mięciutkie ciasto z dyni
🔘 Dynię hokkaido umyć i upiec ze skórką w piekarniku przez około 30 minut w 200°C / Górne - Dolne źródło ciepła /. Upieczoną dynię lekko schłodzić i zmiksować na purre.
🔘 Polewa: w małej misce wymieszać jogurt naturalny z erytrytolem pudrem.
🔘 Ciasto: do odpowiednio dużej miski wbić jajka i mieszając wsypać erytrytol, wlać olej z orzechów włoskich i roztrzepać trzepaczką, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Następnie w osobnym naczyniu połączyć i wymieszać ze sobą, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową, cynamon i przyprawę do piernika (opcja). Mieszankę suchych składników i puree z dyni dodać do mieszanki z jajkami i całość ponownie dobrze razem wymieszać ze szpatułką.
🔘 Teraz przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, do suchego patyczka w zależności od mocy piekarnika. Upieczone ciasto polać polewą i udekorować grubo pokrojonymi orzechami włoskimi.
🔘 Polewa: w małej misce wymieszać jogurt naturalny z erytrytolem pudrem.
🔘 Ciasto: do odpowiednio dużej miski wbić jajka i mieszając wsypać erytrytol, wlać olej z orzechów włoskich i roztrzepać trzepaczką, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Następnie w osobnym naczyniu połączyć i wymieszać ze sobą, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową, cynamon i przyprawę do piernika (opcja). Mieszankę suchych składników i puree z dyni dodać do mieszanki z jajkami i całość ponownie dobrze razem wymieszać ze szpatułką.
🔘 Teraz przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, do suchego patyczka w zależności od mocy piekarnika. Upieczone ciasto polać polewą i udekorować grubo pokrojonymi orzechami włoskimi.