sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Sałatka z vermicelli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Vermicelli to makaron, który powstaje z pszenicy durum. Z niej również robiona jest bardzo zdrowa kasza bulgur. Udało mi się kupić oba te składniki w duecie. Dodałam do nich trochę warzyw i powstała pyszna, dietetyczna sałatka.

Sałatka z vermicelli Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka z vermicelli

 

  • 1/2 szkl kaszy bulgur z vermicelli
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej różowej
  • 3 ogórki kiszone
  • 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • 4 łyżki białej fasoli z puszki
  • 1/3 szkl kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z vermicelli
Do wrzącej i osolonej wody dodajemy bulgur z vermicelli i gotujemy 15 minut. Kasza powinna wchłonąć większą część płynu ale i tak musimy ją odcedzić. Zostawiamy aby ostygła. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Dodajemy do nich oba rodzaje fasoli, kukurydzę, szczypiorek oraz natkę pietruszki. Na koniec łączymy wszystkie składniki z zimną kaszą bulgur z vermicelli. Doprawiamy całość kolorowym pierzem. Dla amatorów kwaśnych smaków polecam dodanie większej ilości ogórków bądź doprawienie sałatki sokiem z cytryny.
Sałatka z vermicelli
Kaszę bulgur z vermiceli gotujemy w proporcji1 do 4.

Tagi:

kasza kasze