Sposób przygotowania:
Sałatka z kaszą bulgur i serem feta
Kaszę wysypać na sitko i przepłukać wodą. 2 szklanki wody wlać do garnka, zagotować. Do gotującej się wody wrzucić kaszę, przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 2 min. Następnie wyłączyć ogień i pozostawić kaszę w przykrytym garnku przez 20 min (nie odcedzać). Po upływie tego czasu kaszę wyjąć z garnka (jeśli nie wchłonęła całej wody, to należy ją odcedzić) i ostudzić. Obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, ogórka obrać i również pokroić w kostkę. Do miski wsypać zimną kaszę, dodać pokrojone warzywa, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz do smaku orz łyżeczkę soku z cytryny. Wymieszać i wyłożyć na półmisek. Ser feta pokroić w kostkę i ułożyć go na wierzchu sałatki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.