edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sałatka z ziołowymi grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybka i smaczna sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Sałatka z ziołowymi grzankami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka z ziołowymi grzankami

 

  • opakowanie 250 g mix sałat: fryzyjska, endywia, lolo rosso, radicchio, rucola
  • puszka 180 g tuńczyka w oleju
  • 4 jajka
  • kilka czarnych oliwek bez pestek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 5 kromek chleba ziołowego upieczonego wg przepisu
  • https://gotujmy.pl/chleb-pszenny-ziolowy-na-zakwasie,przepisy,174690.html

Sposób przygotowania:

Sałatka z ziołowymi grzankami
Chleb pokroiłam w drobną kostkę, obsmażyłam na rumiano na oliwie z oliwek. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam i przekroiłam wzdłuż na ćwiartki. Oliwki pokroiłam w plasterki. Na talerzykach rozłożyłam liście sałat – kupiłam już umytą i osączoną. Na nich rozłożyłam ćwiartki jajka i porcje osączonego z oleju tuńczyka. Posypałam pokrojonymi oliwkami. Grzanki podałam osobno w miseczkach.
Sałatka z ziołowymi grzankami
Pokrojony w kosteczkę chleb obsmażyłam na oliwie z oliwek.