Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sandacz w mące kokosowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dostałam do przetestowania mąkę kokosową

Sandacz w mące kokosowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sandacz w mące kokosowej

 

  • 2 filety małego sandacza ( lub 1 duży )
  • 2 plasterki cytryny
  • 1/2 łyżeczki przyprawy tajskiej w proszku lub paście
  • sól
  • olej z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki kokosowej do oprószenia ryby

 

Sposób przygotowania:

Sandacz w mące kokosowej
Umyte filety osuszyć i po natarciu przyprawa tajską i ułożyć w pojemniku. Zostawić na 10 minut. Oprószyć mąką kokosową - poczekać chwilę by mąka dobrze przykleiła się do ryby.. Rozgrzać olej na patelni. Kłaść na rozgrzanym tłuszczu sandacza ( najpierw stroną bez skóry) i smażyć na rumiano. Przewrócić i ponownie usmażyć na rumiano. Zmniejszyć gaz dołożyć masło i ,, spienić " je .Chwilę dosmażać rybę. Podawać z ziemniakami z wody. Na każdy filet kłaść plasterek cytryny .Solić na talerzu. * Ryba jest bardzo delikatna. Mąka kokosowa nie przypala się tak jak zwykła mimo tego , że jest wyraźnie zrumieniona w czasie smażenia. Z reguły po usmażeniu ryby oprószonej mąką tłuszcz nie nadaje się do polania ziemniaków bo mąka się w trakcie smażenia przypala i gorzknieje. Mąka kokosowa zachowuje się inaczej. Ciekawa jestem do czego uda się ja jeszcze wykorzystać. Nie mogę pokazać jak wygląda opakowanie Mąki kokosowej Royal Brad bo dostałam ja w opakowaniu testowym ale pewnie uda się ją odszukać w sklepie ( normalnym lub internetowym). ** Użyłam przyprawy Tom Kha Paste choć można rybę tylko posolić, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Sandacz w mące kokosowej
Rybę natrzeć przyprawami tajskimi i odłożyć by nimi przeszły
Sandacz w mące kokosowej
Rybę oprószyć mąka kokosową dociskając ją dokładnie
Sandacz w mące kokosowej
Rybę smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju
Sandacz w mące kokosowej
Dołozyć na patelnie masło i smazyc na drugiej stronie do zrumienienia