Sposób przygotowania:
Sandacz w mące kokosowej
Umyte filety osuszyć i po natarciu przyprawa tajską i ułożyć w pojemniku. Zostawić na 10 minut. Oprószyć mąką kokosową - poczekać chwilę by mąka dobrze przykleiła się do ryby.. Rozgrzać olej na patelni. Kłaść na rozgrzanym tłuszczu sandacza ( najpierw stroną bez skóry) i smażyć na rumiano. Przewrócić i ponownie usmażyć na rumiano. Zmniejszyć gaz dołożyć masło i ,, spienić " je .Chwilę dosmażać rybę. Podawać z ziemniakami z wody. Na każdy filet kłaść plasterek cytryny .Solić na talerzu. * Ryba jest bardzo delikatna. Mąka kokosowa nie przypala się tak jak zwykła mimo tego , że jest wyraźnie zrumieniona w czasie smażenia. Z reguły po usmażeniu ryby oprószonej mąką tłuszcz nie nadaje się do polania ziemniaków bo mąka się w trakcie smażenia przypala i gorzknieje. Mąka kokosowa zachowuje się inaczej. Ciekawa jestem do czego uda się ja jeszcze wykorzystać. Nie mogę pokazać jak wygląda opakowanie Mąki kokosowej Royal Brad bo dostałam ja w opakowaniu testowym ale pewnie uda się ją odszukać w sklepie ( normalnym lub internetowym). ** Użyłam przyprawy Tom Kha Paste choć można rybę tylko posolić, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny.