Sposób przygotowania:
Semifreddo al torrone
Kruszymy torrone na drobne kawałki . Ubijamy piane z białek, ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę i ubijamy śmietane. Łączymy razem, bardzo delikatnie, wszystkie składniki. Na dno podłużnej foremki (wczesniej wylożoną folią plastikową) wysupujemy pokruszone kawałki torrone, polewamy 1/2 masy i wysypujemy pozostale kawałki torrone. Wlewamy na wierzch pozostałą masę. Deser wkładamy do zamrażalnika na ok 8 godzin. Przed podaniem wyciągamy go przynajmniej 20 minut wcześniej. Torrone, jak pisalam wcześniej, pokazuje się w sklepach przeważnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Gdy nie jest dostępne zastępuje go cienkimi płatami biszkoptu (ok 1 cm) namoczonego w dowolnym likierze.
marietta
Vanilla123
Evi
Torrone jest włoskim przysmakiem z miodu. Do masy semifreddo nie dodajemy dodatkowo żadnego miodu.