misiuka

misiuka

Kucharz
[Przepisów: 18]

Semifreddo z malinami i limoncello

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Blok lodowy z malinami i likierem cytrynowym "Limoncello"

Semifreddo z malinami i limoncello

Składniki:

Semifreddo z malinami i limoncello

 

  • 100g malin swiezych lub mrozonych
  • 120g drobnego cukru
  • 300 ml smietany kremowki
  • 4 lyzki limoncello (likier cytrynowy)
  • 400 ml gestej smietany crème fraiche

 

Sposób przygotowania:

Semifreddo z malinami i limoncello
Maliny rozgniesc z 1/3 cukru. Smietane kremowke ubic, dodajac pod koniec ubijania kolejna 1/3 cukru i limoncello. Crème fraiche taka z 30% tluszczu, rowniez ubic, uwaga moze sie zrobic maslo, w trakcie ubiajania robi sie naprawde gesta, dodac reszte cukru do smaku.Ubite smietany zmieszac razem. Dodac rozgniecione z cukrem maliny i delikatnie wymieszac.
Wlac do formy, najlepiej prostokatnej jak do keksa (moja o wymiarach 23x10cm) i przykryc folia aluminiowa, wlozyc do zamrazarki. Trzymalam w zamrazarce ok 10 dni.
Sos malinowy do polania:
220g malin (moga byc mrozone)
2 lyzki drobnego cukru
2 lyzki limoncello
Sos rowniez zamrozilam na 10 dni. Przed podaniem wyciagnac z zamrazarki na okolo 45 min przed degustacja , trzymac koniecznie w lodowce, rozmraza sie szybko. Podawac z polanym sosem malinowym i swiezymi malinami.
Pycha, palce lizac.