Sposób przygotowania:
Serek z jogurtów greckich z wędzonym łososiem
Do miski przełożyć jogurty greckie. Dodać sól czosnkową do smaku i dobrze wymieszać. Następnie dodać drobniutko pokrojonego wędzonego łososia i ponownie wymieszać. Odstawić na godzinkę aby smaki się przegryzły.
Następnie małe sitko wyłożyć gęstą gazą ( u mnie gaza złożona na 4). Wlać masę jogurtową. Zebrać brzegi gazy i zawiązać w sakiewkę. Następnie sakiewkę zawiesić np. na kranie lub na uchwycie szafki. Podstawić pod spodem miseczkę na ociekającą serwatkę. Pozostawić do ociekania na ok 20-24 godziny.
Po tym czasie serek wyjąć z gazy i można zajadać , ja najperw jeszcze wstawiam do lodówki aby się schłodził.
Podany wyżej przepis to jedna z wielu opcji smakowych. Serek możemy zrobć w różnych smakach dodając różne dodatki (wędzony łosoś,szczypiorek,cebula itd.) i przyprawy. Można serek pozostawić w gazie na sitku jednak wydaje mi się że w postaci takiej sakiewki serek lepiej ocieka z serwatki.
Następnie małe sitko wyłożyć gęstą gazą ( u mnie gaza złożona na 4). Wlać masę jogurtową. Zebrać brzegi gazy i zawiązać w sakiewkę. Następnie sakiewkę zawiesić np. na kranie lub na uchwycie szafki. Podstawić pod spodem miseczkę na ociekającą serwatkę. Pozostawić do ociekania na ok 20-24 godziny.
Po tym czasie serek wyjąć z gazy i można zajadać , ja najperw jeszcze wstawiam do lodówki aby się schłodził.
Podany wyżej przepis to jedna z wielu opcji smakowych. Serek możemy zrobć w różnych smakach dodając różne dodatki (wędzony łosoś,szczypiorek,cebula itd.) i przyprawy. Można serek pozostawić w gazie na sitku jednak wydaje mi się że w postaci takiej sakiewki serek lepiej ocieka z serwatki.