Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Jabłka w cieście twarogowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Kawałki jabłek otulone maślanym ciastem z dodatkiem twarogu. Mięciutkie, jabłkowe, ze słodką polewą, polecam szczególnie dzieciom. Ósemki jabłek są zawinięte w formie grubych paluchów, więc łatwe są do trzymania i nie trzeba otwierać szeroko buzi :)

Jabłka w cieście twarogowym

Składniki:

Jabłka w cieście twarogowym

 

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 150 g twarogu zmielonego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ok 4 jabłka

POLEWA:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście twarogowym

ETAP 1:

Jabłka w cieście twarogowym
Zimne masło pokroić w kawałki i dodać do pozostałych składników.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i pozostałe składniki, oprócz jabłek. Zagnieść ciasto i odstawić na 15 min do lodówki. W tym czasie można obrać i pokroić jabłka w ósemki, wycinając gniazda nasienne.

ETAP 2:

Jabłka w cieście twarogowym
Ciasto rozwałkować i pociąć na paski o szerokości troszeczkę większej niż jabłko.

Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i pociąć na paski o szerokości nieco większej niż kawałek jabłka. Kłaść jabłko na końcu i zawinąć, tak aby całe było otulone ciastem. Nadmiar odciąć i posklejać końce dociskając w dłoni. Układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto z wierzchu można nakłuć widelcem, wtedy nie będzie tak dużej pustej przestrzeni po upieczeniu.

ETAP 3:

Jabłka w cieście twarogowym
Gotowe ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 25 minut do lekkiego zrumienienia.

ETAP 4:

Cukier puder rozetrzeć z sokiem, dodając go stopniowo i kontrolując gęstość lukru. Polać po upieczonych ciasteczkach. Mogą być jeszcze ciepłe. Smacznego :)