szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Serniczki żurawinowe z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Małe placuszki sernikowe z żurawiną świetnie smakują na ciepło jak i na zimno.

Serniczki żurawinowe z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serniczki żurawinowe z patelni

 

  • 200 g twarogu
  • 2 duże łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • cukier puder do posypania
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Serniczki żurawinowe z patelni
Twaróg mieszamy z serkiem homogenizowanym i dokładnie rozgniatamy. Do sera wbijamy jajko, dodajemy połowę mąki, kasze manną i cukier i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę siekamy drobno i dodajemy do masy serowej.Z masy serowej formujemy małe kulki, które obtaczamy w pozostałej mące i delikatnie spłaszczamy tworząc placuszki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż się przyrumienią, z obu stron. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Serniczki żurawinowe z patelni
Masę serową mieszamy z cukrem i jajkiem
Serniczki żurawinowe z patelni
Żurawinę suszoną drobno siekamy i dodajemy do masy
Serniczki żurawinowe z patelni
Całość mieszamy z żurawiną kasza i połową maki
Serniczki żurawinowe z patelni
Formujemy małe placuszki i smażymy z obu stron