LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Sernik na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Fantastyczny na upalne dni.

Sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • różnych smakach i kolorach (w zależności od wielkości formy; np.: poziomkowa, kiwi, brzoskwiniowa), 3-5
  • serki homogenizowane waniliowe (w zależności od wielkości formy), 3-5
  • galaretki truskawkowe, 1-2
  • truskawki, 0,5-1 kg

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Rozpuścić galaretkę (w 3/4 ilości wody niż podano na opakowaniu), ostudzić, dodać serek waniliowy, dokładnie wymieszać na jednolitą masę, wylać do formy, wstawić do lodówki, do stężenia. Podobnie postąpić z drugą galaretką i serkiem, wylać delikatnie (najlepiej przez łyżkę) na pierwszą warstwę itd. Truskawki umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek, osuszyć. Ułożyć na masie serowej (przy mniejszej formie truskawki pokroić wzdłuż na pół – wystarczy 1 galaretka). Zalać dwiema rozpuszczonymi, schłodzonymi galaretkami truskawkowymi, wstawić do lodówki do stężenia. Każdy kawałek sernika można przybrać bitą śmietaną.
Sernik na zimno
Łączenie galaretki z serkiem homogenizowanym.
Sernik na zimno
Wylewanie drugiej warstwy sernika na zimno.
Sernik na zimno
Ułożenie połówek truskawek na serniku na zimno.
Sernik na zimno
Zalanie sernika z truskawkami galaretką.