mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sernik na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo kolorowy, smaczny, orzeźwiający serniczek na zimno, gorąco polecam na deser!:)

Sernik na zimno

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 30 g żelatyny (2 czubate łyżki)
  • 400 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 ulubione galaretki
  • ulubione owoce- świeże lub z puszki (poza świeżym kiwi i ananasem)- u mnie banany
  • biszkopty i rodzynki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
2 galaretki robimy używając 700 ml wody. Studzimy i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć. Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą- tyle, żeby ją przykryć, dobrze mieszamy aż się rozpuści. Dolewamy troszkę gorącej wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta ale na tyle płynna by można było ją wlać. Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Do tego dodajemy serek, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę. Masę wylewamy do tortownicy a na wierzch wylewamy lekko wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę. Serniczek wstawiamy do lodówki aż zastygnie. Sernik jest jeszcze pyszniejszy gdy na wierzchu (przed wylaniem galaretki) ułożymy owoce- świeże lub z puszki. Owoce można także wymieszać razem z masą serkową. Na dno tortownicy układamy biszkopty. Można je moczyć w galaretce. Zamiast żelatyny do serków dodajemy rozpuszczone w bardzo małej ilości wody 2 galaretki.