zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2412]

Sernik na zimno z borówkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Test wygranej tortownicy przeprowadzony, jest super

Sernik na zimno z borówkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik na zimno z borówkami

 

  • 350 g półtłustego twarogu
  • 1 duża śmietana 12% ( 400 g )
  • cukier do smaku
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2/3 szk gorącej przegotowanej wody
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 350 g borówki amerykańskiej
  • 500 ml gorącej przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z borówkami
Galaretkę agrestowa dokładnie rozpuścić w 2/3 szk wody. Twaróg dokładnie utrzeć z cukrem ( cukru według uznania, do smaku ), następnie dodać śmietanę i jeszcze chwilę miksować aż wszystko się połączy. Chłodną galaretkę wlać w trakcie mieszania i gotową masę wylać do tortownicy o średnicy 23 cm. Potem tortownicę wstawić do lodówki do stężenia. Borówki umyć, osuszyć. Galaretkę cytrynową wymieszać z wodą i wystudzić. Gdy masa serowa jest ścięta wyjąć tortownicę z lodówki, na wierzch wysypać borówki i delikatnie zalać galaretką. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia się galaretki. Podawać najlepiej po kilku godzinach.
Sernik na zimno z borówkami
najpierw przygotować masę serową i wylac ja do formy
Sernik na zimno z borówkami
gdy masa się zetnie wysyapć na wierzch borówki
Sernik na zimno z borówkami
potem zalać galaretką i zosatwić do sciecia