Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Serowo-pomarańczowe mini pierożki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

mini pierożki na słodko dla każdego łasucha

Serowo-pomarańczowe mini pierożki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Serowo-pomarańczowe mini pierożki

 

  • Ciasto:
  • 500g mąki
  • 325ml wody
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • łyżka oleju
  • Nadzienie:
  • 400g sera białego
  • 1 jajko
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki pokrojonej skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 4,5 łyżki cukru
  • opcjonalnie: śmietana

Sposób przygotowania:

Serowo-pomarańczowe mini pierożki
Ser mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko i dobrze mniemy widelcem. Gdy ser jest bardzo suchy dodajemy śmietanę (ok. 1-2 łyżki). Dodajemy skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Ciasto na pierogi zagniatamy i literatką wykrawamy kółeczka a następnie lepimy nieduże pierożki. Gotujemy we wrzącej wodzie. Podajemy z bitą śmietaną i dekorujemy skórką pomarańczową.
Serowo-pomarańczowe mini pierożki
Etap 1