Sposób przygotowania:
śląskie kluski
Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórkach.Następnie studzimy i obieramy.
przepuszczamy przez praskę lub mielimy w inny sposób.
Mąki przesypujemy przez sitko na stolnicę.Dodajemy żółtka, sól, ziemniaki i zagniatamy na ciasto.
Formujemy wałeczki i kroimy na kawałeczki.Spłaszczamy a na środku robimy palcem dziurkę.
Wrzucamy na wrzącą osolona wodę i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia.
Podajemy z masłem lub z mięsem i surówkami.
Smacznego!
przepuszczamy przez praskę lub mielimy w inny sposób.
Mąki przesypujemy przez sitko na stolnicę.Dodajemy żółtka, sól, ziemniaki i zagniatamy na ciasto.
Formujemy wałeczki i kroimy na kawałeczki.Spłaszczamy a na środku robimy palcem dziurkę.
Wrzucamy na wrzącą osolona wodę i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia.
Podajemy z masłem lub z mięsem i surówkami.
Smacznego!