Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Śledź ogórkowo-słonecznikowy :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Totalna improwizacja – wyszła bardzo , bardzo smakowita .

Śledź ogórkowo-słonecznikowy :

Składniki:

Śledź ogórkowo-słonecznikowy :

 

  • 4 płaty śledzia marynowanego ( gotowego w słoiku )
  • 2 łyżki cebulki od marynowania
  • 2 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki utartego na grubej tarce jarzynowej świeżego ogórka ( ze skórką )
  • 2 łyżki prażonego – solonego słonecznika
  • przyprawa Tzatziki ( ja użyłam Prymat bo taką miałam )
  • grubo mielony czarny pieprz
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Śledź ogórkowo-słonecznikowy :
Odsączyć śledzia z marynaty i pokroić na paseczki ( tak po ok. 1 cm ) .Odcedzić też cebulkę z marynaty .Wymieszać śledzie , ogórka, słonecznik ze śmietana i majonezem . Doprawić do smaku przyprawą Tzatziki , mielonym pieprzem i szczyptą cukru