Śledź to gatunek ryby z rodziny śledziowatych powszechnie występujący w morzach i oceanach niemalże całego świata. Rozróżniamy wiele gatunków tych ryb, jednak o największym znaczeniu gospodarczym są śledzie atlantyckie i pacyficzne. Żywią się planktonem, a większe osobniki drobnymi rybami. Najczęściej pływają w ławicach, czasami bardzo dużych. Cenione są za wartościowe mięso i delikatny smak.
Zawartość i działanie
Śledzie zaliczane są do tłustych ryb, jednak nie do wysokokalorycznych. Wbrew pozorom zaleca się ich spożywanie w dietach odchudzających, oczywiście warto wtedy zwrócić uwagę na to z czym podajemy te ryby. Poza tym są źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka. Zaleca się ich spożywanie w przypadku problemów z niedokrwistością i chorobami układu krążenia. Udowodniono również pozytywne działanie na pracę mózgu i układu nerwowego. Spożywanie ich powoduje wydzielanie serotoniny, wzmacnia pamięć i koncentrację, działają przeciwdepresyjnie. Kwasy omega 3 także wpływają korzystnie na układ krążenia oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Śledzie dostarczają cennych witamin: A, D, B, E oraz makro i mikro elementów, m.in. jod, tak bardzo pożądany przez nasz organizm. Warto jednak wiedzieć, że śledzie zawierają dość dużo sodu, dlatego osoby borykające się z nadciśnieniem powinny przed przygotowaniem namoczyć ryby w wodzie.
Zastosowanie
Śledzie mają szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Możemy kupić je całe, patroszone lub w postaci filetów. Świeże lub mrożone. Można je piec, smażyć, wędzić czy też marynować. Podawane są jako samodzielne potrawy czy też stanowią dodatek do sałatek. Przyrządzane na słodko lub wytrawnie.
Zawartość i działanie
Śledzie zaliczane są do tłustych ryb, jednak nie do wysokokalorycznych. Wbrew pozorom zaleca się ich spożywanie w dietach odchudzających, oczywiście warto wtedy zwrócić uwagę na to z czym podajemy te ryby. Poza tym są źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka. Zaleca się ich spożywanie w przypadku problemów z niedokrwistością i chorobami układu krążenia. Udowodniono również pozytywne działanie na pracę mózgu i układu nerwowego. Spożywanie ich powoduje wydzielanie serotoniny, wzmacnia pamięć i koncentrację, działają przeciwdepresyjnie. Kwasy omega 3 także wpływają korzystnie na układ krążenia oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Śledzie dostarczają cennych witamin: A, D, B, E oraz makro i mikro elementów, m.in. jod, tak bardzo pożądany przez nasz organizm. Warto jednak wiedzieć, że śledzie zawierają dość dużo sodu, dlatego osoby borykające się z nadciśnieniem powinny przed przygotowaniem namoczyć ryby w wodzie.
Zastosowanie
Śledzie mają szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Możemy kupić je całe, patroszone lub w postaci filetów. Świeże lub mrożone. Można je piec, smażyć, wędzić czy też marynować. Podawane są jako samodzielne potrawy czy też stanowią dodatek do sałatek. Przyrządzane na słodko lub wytrawnie.