Sposób przygotowania:
Śledź w oleju rydzowym (z ogórkiem kiszonym)
Najpierw przygotowuję filety śledziowe - należy je opłukać, a potem wymoczyć w ziemnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Wodę warto zmienić co najmniej 2 razy.
Następnie kroję filety na około 1 cm kawałki, przekładam do miseczki. Dodaję pokrojoną w półplasterki cebulę (wcześniej ją sparzam) i pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Całość zalewam olejem rydzowym, doprawiam do smaku pieprzem i solą (nieduża ilość).
Mieszam, próbuję i opcjonalnie doprawiam.
Następnie kroję filety na około 1 cm kawałki, przekładam do miseczki. Dodaję pokrojoną w półplasterki cebulę (wcześniej ją sparzam) i pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Całość zalewam olejem rydzowym, doprawiam do smaku pieprzem i solą (nieduża ilość).
Mieszam, próbuję i opcjonalnie doprawiam.