ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Babka wielkanocna z sokiem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapewniam, że jest bardzo smaczna. Najlepiej zrobić i samemu się przekonać. Dopełnieniem jest polewa czekoladowa z chili. Polecam.

Babka wielkanocna z sokiem pomidorowym

Składniki:

Babka wielkanocna z sokiem pomidorowym

 

  • 200 g margaryny Kasia
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml soku pomidorowego
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • masło do wysmarowania foremki z kominem

 

  • 125 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki wody
  • szczypta chili

 

  • jajeczka czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babka wielkanocna z sokiem pomidorowym

ETAP 1:

Należy zacząć od utarcia na puch margaryny. Stopniowo dodawać cukier i w dalszym ciągu ucierać. następnie dodawać pojedynczo jajka i nie przerywać ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Na przemiennie dodawać sok i mąkę.

Ciasto przełożyć do formy z kominem wysmarowanej wcześniej masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 min. Do suchego patyczka.

W rondelku rozpuścić masło z dodatkiem cukru, kakao i wody. Podgrzewać i mieszać, aż masa stanie się jednolita i błyszcząca. Dodać szczyptę chili. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową. Ozdobić wg. uznania np. czekoladowymi jajeczkami. Smacznego.