Sposób przygotowania:
Kaczka Eli faszerowana makaronem z grzybamiprzygotowanie kaczki
Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać z łupinek i posiekać na desce. Do czosnku dodać sól i razem rozetrzeć. Pastę czosnkową wymieszać z majerankiem. Masą czosnkowo majerankową natrzeć kaczkę wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić kaczkę w chłodne miejsce na 5 godzin a najlepiej na całą noc.
przygotowanie składników farszu
Suszone kapelusze podgrzybków zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywką i odstawić na noc. Rano ugotować grzyby w wodzie w której się moczyły. Wyjąć grzyby łyżką cedzakową z wywaru i pokroić. Wywar zachować.
przygotowanie składników farszu cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone grzyby i cebulę. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie składników farszu cd
Makaron ugotować w osolonym wrzątku na pół twardo.
przygotowanie farszu
Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do ostudzonego makaronu dodać grzyby z cebulą i ser.
przygotowanie farszu
Składniki farszu oprószyć pieprzem i wymieszać.
faszerowanie kaczki
Z kaczki zeskrobać majeranek z czosnkiem i zachować. Farsz włożyć ciasno do środka kaczki. Otwór spiąć wykałaczkami i zasznurować nićmi. Kaczkę posmarować olejem.
pieczenie kaczki
Piekarnik nagrzać do 160 stopni z termoobiegiem. Kaczkę włożyć do brytfanki z rusztem, dodać majeranek z czosnkiem i wlać około pół litra wody. Brytfankę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika. piec kaczkę 120 minut. Usunąć folię i polewać kaczkę wywarem z grzybów. Piec jeszcze kaczkę około 1 godzinę aż się zarumieni. Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje i podawać.
Smacznego !
gusia1000