eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kaczka Eli faszerowana makaronem z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kaczkę nafaszerowałam makaronem i grzybami przesmażonymi z cebulką. Upiekłam kaczkę w piekarniku. Była pyszna.

Kaczka Eli faszerowana makaronem z grzybami

Składniki:

Kaczka Eli faszerowana makaronem z grzybami

mięso

  • 1 kaczka około 2.60 kg

farsz

pozostałe składniki

dodatkowo

  • drewniane wykałaczki
  • białe bawełniane nici kuchenne
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Kaczka Eli faszerowana makaronem z grzybami

przygotowanie kaczki

Kaczka Eli faszerowana makaronem z grzybami
Obrany czosnek rozetrzeć z solą, i majerankiem i natrzeć kaczkę.

Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać z łupinek i posiekać na desce. Do czosnku dodać sól i razem rozetrzeć. Pastę czosnkową wymieszać z majerankiem. Masą czosnkowo majerankową natrzeć kaczkę wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić kaczkę w chłodne miejsce na 5 godzin a najlepiej na całą noc.

przygotowanie składników farszu

Kaczka Eli faszerowana makaronem z grzybami
Grzyby moczyć całą noc, ugotować i pokroić.

Suszone kapelusze podgrzybków zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywką i odstawić na noc. Rano ugotować grzyby w wodzie w której się moczyły. Wyjąć grzyby łyżką cedzakową z wywaru i pokroić. Wywar zachować.

przygotowanie składników farszu cd

Kaczka Eli faszerowana makaronem z grzybami
Pokrojone grzyby i cebulę usmażyć na oleju.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone grzyby i cebulę. Całość oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie składników farszu cd

Kaczka Eli faszerowana makaronem z grzybami
Ugotować w osolonym wrzątku makaron al dente.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku na pół twardo.

przygotowanie farszu

Kaczka Eli faszerowana makaronem z grzybami

Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do ostudzonego makaronu dodać grzyby z cebulą i ser.

przygotowanie farszu

Kaczka Eli faszerowana makaronem z grzybami

Składniki farszu oprószyć pieprzem i wymieszać.

faszerowanie kaczki

Kaczka Eli faszerowana makaronem z grzybami

Z kaczki zeskrobać majeranek z czosnkiem i zachować. Farsz włożyć ciasno do środka kaczki. Otwór spiąć wykałaczkami i zasznurować nićmi. Kaczkę posmarować olejem.

pieczenie kaczki

Kaczka Eli faszerowana makaronem z grzybami

Piekarnik nagrzać do 160 stopni z termoobiegiem. Kaczkę włożyć do brytfanki z rusztem, dodać majeranek z czosnkiem i wlać około pół litra wody. Brytfankę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika. piec kaczkę 120 minut. Usunąć folię i polewać kaczkę wywarem z grzybów. Piec jeszcze kaczkę około 1 godzinę aż się zarumieni. Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje i podawać.

Smacznego !