Sposób przygotowania:
Babka wielkanocna z jabłkami - lepioszkaETAP 1:
Umyte i osuszone jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Można obrać ze skórki, ale nie koniecznie. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Dodać pokrojone jabłka oraz cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać i mieszać. Musi zniknąć cały sok, a masa zgęstnieć. Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać jajka, jogurt i ciągle mieszać. Dodać część mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wyrobić łopatką. Dodać resztę mąki i wyrobić już na stolnicy. Schłodzić ciasto ok. 15 min. Podzielić na dwie części i zrobić wałki. Wałki kroić na kawałki. Nie muszą być równe.
Kawałki rozpłaszczać na ręce i nakładać farsz jabłkowy. Zalepiać. Robić kule i wkładać do wysmarowanej wcześniej masłem foremki na babkę. Po ułożeniu pierwszej warstwy, powstałe dziurki pozaklejać farszem z jabłek. Następnie kolejna warstwa nadziewanych bułeczek i dziurki uzupełnić farszem jabłkowym. Wypełnioną bułeczkami foremkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 min. Wystudzić.
Wyjąć babkę z foremki. Posypać cukrem pudrem.Można pokroić, ale można też odrywać po kawałku, po bułeczce. Zajadać. Smacznego.
biedroneczki
robaczek
mocsłodkości