ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Babka wielkanocna z jabłkami - lepioszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ta babka, to ciasto dla wielbicieli szarlotek. A lepioszka, bo się ją po prostu lepi. Łatwa do zrobienia i bardzo smaczna. Można ją kroić, ale można też po prostu odrywać po kawałku. Polecam.

Babka wielkanocna z jabłkami - lepioszka

Składniki:

Babka wielkanocna z jabłkami - lepioszka

 

Sposób przygotowania:

Babka wielkanocna z jabłkami - lepioszka

ETAP 1:

Umyte i osuszone jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Można obrać ze skórki, ale nie koniecznie. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Dodać pokrojone jabłka oraz cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać i mieszać. Musi zniknąć cały sok, a masa zgęstnieć. Wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać jajka, jogurt i ciągle mieszać. Dodać część mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wyrobić łopatką. Dodać resztę mąki i wyrobić już na stolnicy. Schłodzić ciasto ok. 15 min. Podzielić na dwie części i zrobić wałki. Wałki kroić na kawałki. Nie muszą być równe.

Kawałki rozpłaszczać na ręce i nakładać farsz jabłkowy. Zalepiać. Robić kule i wkładać do wysmarowanej wcześniej masłem foremki na babkę. Po ułożeniu pierwszej warstwy, powstałe dziurki pozaklejać farszem z jabłek. Następnie kolejna warstwa nadziewanych bułeczek i dziurki uzupełnić farszem jabłkowym. Wypełnioną bułeczkami foremkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 min. Wystudzić.

Wyjąć babkę z foremki. Posypać cukrem pudrem.Można pokroić, ale można też odrywać po kawałku, po bułeczce. Zajadać. Smacznego.