Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1294]

Śledź z jabłkiem, cebulą i marynowanymi buraczkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane śledzie są lekko słodkie, delikatnie kwaśne i naprawdę pyszne! To kto spróbuje takiego połączenia?

Śledź z jabłkiem, cebulą i marynowanymi buraczkami

Składniki:

Śledź z jabłkiem, cebulą i marynowanymi buraczkami

 

  • 300 g filetów śledziowych
  • 1 jabłko
  • 3-4 buraczki marynowane
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • majonez
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Śledź z jabłkiem, cebulą i marynowanymi buraczkami

Śledzie:

Śledź z jabłkiem, cebulą i marynowanymi buraczkami
Można użyć dowolnych filetów śledziowych.

Śledzie solone należy uprzednio wymoczyć, a te w oleju od razu pokroić na mniejsze kawałki.

Sałatka ze śledziami w oleju jest bardziej łagodniejsza.

Cebula:

Śledź z jabłkiem, cebulą i marynowanymi buraczkami
Tak przygotowana cebula jest delikatna i lekko słodka.

Cebulę posiekać i wymieszać z cukrem.

Całość odstawić na minimum 10 minut.

Pozostałe składniki:

Śledź z jabłkiem, cebulą i marynowanymi buraczkami
Jabłko i buraczki można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Jabłko i buraczki drobno pokroić.

Całość:

Śledź z jabłkiem, cebulą i marynowanymi buraczkami
Do śledzi już nie używam soli, ale to rzecz gustu.

Wszystkie składniki połączyć z majonezem i doprawić pieprzem.