mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne śledzie z porem, jabłkiem i śmietaną. Tak przygotowane śledzie potrzebują jednak czasu na przegryzienie się, więc należy je przygotować 2 dnia wcześniej.

Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie

 

  • 5 filetów śledziowych a`la matjas
  • 1 winne jabłko
  • kawałek pora ok 6cm (jasnozielona część)
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • zioła

Sposób przygotowania:

Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie
Filety a'la matjas namoczyłam w zimnej wodzie i odstawiłam na ok godzinę, żeby nie były zbyt słone.

Filety posypałam ziołami i pokroiłam w kawałki. Por pokroiłam w krążki, jabłko obrałam i pokroiłam w kostkę.

Na dno słoika wykładałam warstwami por, śledzie, jabłko, śmietanę.

Słoik zakręciłam, odstawiłam w do lodówki na 2 dni, żeby smaki się przegryzły. Smacznego!
Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie
jasnozieloną część pora pokroiłam w krążki
Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie
Jabłko obrałam i pokroiłam w drobną kostkę
Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie
filety śledziowe wymoczyłam, osączyłam i pokroiłam
Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie
Na dno słoika wykładałam warstwami por, śledzie, jabłko, śmietanę.